Yapısal Kablolama Sistemleri
Dataline’ın ana çalışma kollarından biri olan Yerel ve Geniş Alan İletişim Ağları, Yapısal Kablolama Sistemleri, Test ve Raporlama konusunda hizmet vermekteyiz. Yapısal Kablolama Pazarının dünya lideri konumundaki üreticilere ait yapısal Kablolama sistemleri ile ilgili projelendirme, dizayn, malzeme temini, enstelasyon, test hizmetlerini ayrı ayrı veya anahtar teslimi şeklinde sunmaktadır. Doğru tasarlanmış ve uygulanmış bir iletişim ağı, verimli, hızlı, güvenli ve kesintisiz çalışma ortamları sağlayarak, müşterilerimizin uzun vadeli iletişim ihtiyaçlarını karşılayıp, üretkenliğini artırır ve sermaye kaynaklarını korur. Vermekte olduğumuz hizmetler bu temel üzerinde gelişmiştir.
Data Kablolama
- Yapısal Kablolama Standartları
- Yapısal Kablolamanın Avantajları
- Bakır (UTP) Kablolama Sistemleri
- Data (Yapısal) Kablolama
Yapısal Kablolama Standartları: Yapısal Kablolama Sistemleri Bakır ve/veya Fiber Optik Kablolar kullanılarak gerçekleştirilir. Kablo çeşidine karar verirken, amaca uygun hız ve bant genişliğini elde etmenin yanında, uygulama kolaylığı ve maliyet gibi etkenler de göz önüne alınmalıdır.Yapısal Kablolama Sistemi, uzun vadeli ihtiyaçlar gözetilerek oluşturulan ve gerektiğinde bazı küçük değişiklere de izin veren, tüm sistemin yükünü rahatlıkla taşıyabilen altyapı sistemidir. Kullanılan sistemlere bakmaksızın tüm sistemleri destekleyen kablolama altyapısıdır. Yapısal kablolama amaca uygun olarak belirlenmiş ihtiyaçlar çerçevesinde şekillendirilmelidir ve uzman ekipler tarafından uygulanmalıdır. Orta ve uzun vadede ortaya çıkabilecek ek kapasite ihtiyacını da karşılayabilecek esneklikte olmalıdır. Yapısal kablolamaya uygun tasarlanan altyapılar yıllarca hizmet verebilir. Çok sayıda ve farklı sistemlerin bir arada kullanıldığı ortamları destekler ve bir kez kurulduktan sonra eklemeler ve yer değişiklikleri için harcanacak para ve zamanı en aza indirgeyerek büyük tasarruf sağlar.
Yapısal Kablolamanın Avantajları: Uzun vadede ortaya çıkabilecek ek gereksinimlere de yanıt verebilecek esnekliğe kavuşulur, Bilgisayar, yazıcı, sunucu, program, veritabanı gibi donanım ve yazılımlar ağ üzerinden tam kapasite çalıştırılabileceğinden, proje ekipleri arasındaki iletişim ve verimlilik de artar, Kablolar karmaşık görüntüsünden kurtularak daha az yer kaplar ve kolay düzenlenir, Kurumunuzda kullanılan bilgisayar, yazıcı, güvenlik kamerası gibi birçok donanım aynı kablolama üzerinden çalışabilir, Yapısal Kablolama üzerinden oluşabilecek arızalar kısa sürede tespit edilip giderilebilir.Yapısal Kablolama ile İnternet, intranet, video konferans gibi uygulamalar desteklenebilir, Sistem yönetimi basitleşir ve uzman çalıştırma ihtiyacı ortadan kalkar, Sistemin getirdiği esneklik sayesinde herhangi bir veri noktası veya telefon hattının başka bir yere taşınabilmesi kolaylaşır.
Bakır (UTP) Kablolama Sistemleri: Sistemler ANSI/TIA/EIA-568-B, ISO/EC11801 ve EN50173 gibi uluslararası standartlara göre gerçekleştirilir. Kablolama sistemleri üç ayrı başlık altında toplanmaktadır. Bunlar "Yatay Kablolama", "Bina Omurga" ve "Kampüs Omurga Kablolaması"dır. Yatay Kablolama Sistemlerinde; yatay ve ara kablolar dahil olmak üzere; bir hat için uçtan uca mesafe 90 mt"yi geçmemelidir. Günümüzde yatay kablolama sistemi için yaygın olarak Cat5, Cat5e, Cat6… standartlarında bakır ürünler kullanılmaktadır. Cat5 ve Cat5e standartlarında kurulan 100 m uzunluğundaki bir sistem, 100 MHz"lik bant genişliğine sahiptir. Cat6 standartlarındaki bir sistem ise 250 MHz"lik bant genişliğine sahiptirBina Omurga ve Kampüs Omurga Sistemlerinde ise Cat3 standartlarında bakır ürünler yaygın olarak ses iletişimi için kullanılmaktadır. Bina içinde bulunan yatay dağıtım noktalarını bina ana dağıtım noktasına ve diğer bina ana dağıtım noktalarına bağlamak için genellikle çoklu (multipair) bakır kablolar ve sonlandırma üniteleri kullanılmaktadır.
Data (Yapısal) Kablolama; Data Kablo güzergahı oluşturulup, projeye uygun kablo secimi ve çekilmesi. UTP(Cat5-Cat6-Cat7…) Kablo temini ve cekimi.